bieda to nie jest. mam dosc bogatego tescia i kupujac opony do sharana [ja mu zawsze kupuje] bierze kormoran gamma b2. bo wychodzi mu 8 stowek za wszystkie. a jakby mial dobre to 1200,1300.
mowi ze woli zmienic częście. i ch%j koniec rozmowy
sie ludzie przyzwyczili maja stare auta 2 stowki za opone kupili nowki z kolami wiekszymi i nadal ma byc 2 stowki za opone
opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
Mam to samo. Te łysiejące zimówki dożynane w lecie... Bieda nie jest wytłumaczeniem. Przeraża mnie myśl, że taki ktoś może we mnie wjechać i ma na to zupełnie wyjebaneZamieszczone przez xtremesystemsprzeraza mnie jak ludzie oszczedzaja na oponach. i nie pije nawet do kolegi wyzej .
raczej do sytuacji gdzie staje na swiatlach . ogladam sie na bok .auto np ford fokus 5-6 lat. czyli nie jakies padlo za 2tysia a opony jakies kur#a hifly. (ja jako osoba znajaca sie na oponach i podchodzaca z zamilowaniem do tematu nawet nie znalem takiej firmy)
aryziomex
Ślizgają się przede wszystkim dlatego, bo są zjechane (mało bieżnika, stara guma). Poza tym jak masz TDI albo TSI, to spory moment obrotowy na dole robi swoje i auto kopie na I. i II. biegu przy depnięciu (nawet 105KM), to nie 4x4. Nowe też się ślizgają, pewnie nie tak jak stare, ale cudów nie ma. Miałem 6 lat Conti EcoContact 3 i przywykłem. Potem przez rok miałem te Dunlopy i opisałem swoje wrażenia wcześniej, nie wracam do tematu. Przy hamowaniu parę razy miałem interwencję ABS całkiem zaskakującą, dupy nie urywały te opony mimo wyników w testach, na pewno nie hamowały lepiej niż Conti EcoContact 3, które ponownie kupiłem pozbywszy się po roku tych Dunlopów na własne życzenie. Nie jest to szczególna opona, hamuje tak sobie (obie hamują tak sobie) - Dunlop podobno po jakiś 30 tysiącach robi się śliski, ktoś kiedyś w tym wątku ostrzegał. Ale za to Conti jest sztywne, a Dunlop miękki jak z waty, żebyś się nie zdziwił jeśli lubisz ostrzej pójść w zakrętach.
Jeśli miękkość konstrukcji opony Ci nie przeszkadza, to zamiast Dunlopa szukaj coś od Uniroyala. Obie są miękkie, ale za to Uniroyal to jedne z najlepszych bieżników na hamowanie na mokrym, do tego zwykle w niezłej cenie. Ogólnie chwalone. Sam miałem kiedyś w aucie bez ABS opony Uni Rallye 550 i były świetne.
M.
Zostaw komentarz:
-
-
przeraza mnie jak ludzie oszczedzaja na oponach. i nie pije nawet do kolegi wyzej .
raczej do sytuacji gdzie staje na swiatlach . ogladam sie na bok .auto np ford fokus 5-6 lat. czyli nie jakies padlo za 2tysia a opony jakies kur#a hifly. (ja jako osoba znajaca sie na oponach i podchodzaca z zamilowaniem do tematu nawet nie znalem takiej firmy)
Zostaw komentarz:
-
-
Dziękuję, co prawda są droższe o 28 zł/szt (199zł) czyli 56 na dwóch, ale wezmę je pod uwagę.Zamieszczone przez LuSzTiZa nie całe 200 zł masz Dunlopy Blueresponse w tym rozmiarze z etykietą B, A, 68dB - na mokrym najlepsze opony jakie miałem
Zostaw komentarz:
-
-
Za nie całe 200 zł masz Dunlopy Blueresponse w tym rozmiarze z etykietą B, A, 68dB - na mokrym najlepsze opony jakie miałem
Zostaw komentarz:
-
-
Koledzy/Koleżanki
Muszę zakupić dwie oponki na przód, aktualnie posiadam "continental contiecocontact 3" są to chyba najgorsze opony jakie miałem, delikatnie popada deszcz i zaczyna się "Gwiazdy tańczą na lodzie" zero przyczepności podczas ruszania, strasznie się ślizgają mało tego już jest na nie pora z tytułu bieżnika.
Wiem że bezpieczeństwo przede wszystkim ale nie chciał bym wydać za dużo na oponki, po przeanalizowaniu opinii oraz cen rozważam zakup:
- Dębica Presto HP 195/65 R15 91 V (koszt 171 zł/szt)
- Fulda ECOCONTROL HP 195/65 R15 91 V (koszt 186 zł/szt)
Bardziej przemawia do mnie Fulda z tytułu klasy UE: C,B,68dB ale początek nazwy mnie przeraża "ECO" która występuje również w oponkach continentala
Dębica posiada klasę UE: C,C,67dB
Czy uważacie że będzie to dobry wybór ? Czy lepiej zakupić z indexem H (koszt 171 zł/szt) zawsze to 30 zł w kieszeni na dwóch oponkach a i tak prędkości 240km/h nie wyciągam (może tylko raz się zdarzyło że leciałem 210)
Dziękuję za każdą sugestie.
Zostaw komentarz:
-
-
Na wodę to ja z całego serca polecam Uniroyal Rainsport3. Mam komplet 205/55/16 od tego roku i na wodzie mega opona. Do tego można wyrwać komplet za mniej niż 1000 PLN ja na promocji miałem je za 900 PLN z montażem i sprawdzeniem felg.
Zostaw komentarz:
-
-
Mam je na 205/55/16 i są spoko
Ciche a i na wodzie lepiej się spisują od poprzednich Continental ContiSportContact 3
Zostaw komentarz:
-
-
to wyjasnia dosc sporoZamieszczone przez prezes73205/50/17
Zostaw komentarz:
-
-
misza_zabrze, :lol:
nie, jeden
Zostaw komentarz:
-
-
dawcio, Ok, ale i tak nie masz opon w takim rozmiarze jak chcę ;-)
W sklepie w którym chce je kupić mają tylko ze Słowenii, stąd moje pytanko.
[ Dodano: Czw 11 Sie, 16 16:10 ]
Za 2kzł..... jasne ;-)Zamieszczone przez misza_zabrzeTo sie kupuje zaklada i spawdza/testuje samemu
Zostaw komentarz:
-
-
A w praktyce jak nik nie ma pojecia To sie kupuje zaklada i spawdza/testuje samemuZamieszczone przez prezes73Teoretycznie tak, masz rację. A w praktyce?
[ Dodano: Czw 11 Sie, 16 16:08 ]
ja kupowalem w UK i pomimo ze maja tu fabryke mam made i PolandZamieszczone przez dawcioU nas jest made in France....
Zostaw komentarz:
-
-
ale czy one są tylko w Słoweni produkowane :?: U nas jest made in France....Zamieszczone przez prezes73Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat jakości opon ze Słowenii? Konkretnie Dunlop Bluresponse
Zostaw komentarz:
-
-
Teoretycznie tak, masz rację. A w praktyce?Zamieszczone przez misza_zabrzeStandard musi byc ten sam. czy z Polski czy z Holandii czy Slowenii musza spelniac te same wymogi.
Zostaw komentarz:
-
-
prezes73, masz racje troche poszukalem GOODYEAR-DUNLOP: Fabryki:
USA, Kanada, Belgia, Francja, Niemcy, Luxemburg, Holandia, Polska, Słowenia, Wielka Brytania, RPA, Turcja, ZEA, Brazylia, Chile, Kolumbia, Peru, Wenezuela, Chiny, Indie, Indonezja, Japonia, Malezja, Singapur, Tajlandia
Standard musi byc ten sam. czy z Polski czy z Holandii czy Slowenii musza spelniac te same wymogi.
Jesli chodzi o PL to sa robione w fabrykach Debicy tak samo jak Goodyear, Fulda i Sava
Zostaw komentarz:
-
-
To wiem, tylko interesuje mnie jakość opon z tego kraju . :wink:Zamieszczone przez dawcioniezłe opony dość dużo ich sprzedaje i ludzie sobie je chwalą.
Zostaw komentarz:
-
-
prezes73,Zamieszczone przez prezes73Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat jakości opon ze Słowenii? Konkretnie Dunlop Bluresponse
=niezłe opony dość dużo ich sprzedaje i ludzie sobie je chwalą.
Zostaw komentarz:
-
-
misza_zabrze, Na jednym ze sklepów internetowych jest napisane że Słowenia, konsultant to potwierdził.
Zostaw komentarz:
-
-
Tak mi sie wydaje ze one i tak sa produkowane w Polsce. Moje maja wytloczone made in Polnd i byly wyprodukowane w 21, 23, 25 i 29 tygodniu tego roku.Zamieszczone przez prezes73Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat jakości opon ze Słowenii? Konkretnie Dunlop Bluresponse
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: